Misbrugsbehandling

Misbrugsbehandling mod pilleafhængighed

Misbrugsbehandling mod pilleafhængighed

Pillemisbrug – eller afhængighed af receptpligtig medicin, som er den korrekte betegnelse – er et problem i voldsom stigning i Danmark. Flere og flere mennesker udvikler et afhængigheds betinget misbrug af læge ordineret medicin, som for eksempel smertestillende piller eller angst dæmpende medikamenter. Der findes en del medicin på markedet, som – ud over sin primære funktion – har en del utilsigtede bivirkninger. Og nogle af disse er afhængighedsskabende.

Hvorfor bliver nogle mennesker afhængige af smertestillende medicin?

Afhængighed af smertestillende medicin opstår som regel som følge af et langvarigt forbrug af denne. Er man kronisk smerte patient, eller har man gennemgået en kompliceret operation, vil lægen typisk udskrive medicin til smertedækning, som er kraftigere end den man kan få i håndkøb.

Flere af disse medicin typer virker både smertelindrende og muskel afslappende, og især de såkaldte opioider kan medføre en behagelig rus og nærmest euforiske tilstande. Dette skyldes, at stoffer i disse medikamenter påvirker serotonin og dopamin niveauerne i hjernen. Har man vænnet sig til denne effekt, kan der opstå nærmest depressive og angst lignende tilstande, hvis man holder op med at tage medicinen. Og så er der ikke langt til en afhængighed.

Hvordan kommer man ud af sit pillemisbrug?

Når misbruget er nået dertil, at afhængigheden har taget kontrol over den misbrugsramtes liv, er det nødvendigt med professionel hjælp for at få ham eller hende tilbage på sporet. Desværre er pillemisbrug – i modsætning til alkoholisme – temmelig usynligt nærmest indtil det punkt hvor afhængigheden for alvor tager overhånd. Derfor bør de pårørende være særligt opmærksomme på de små tegn, som karakteriserer det farlige misbrug, og hurtigst muligt reagere derpå. Er du pårørende til en pillenarkoman, kan du få hjælp til såvel den hårde konfrontation som til tilrettelæggelse af et afgiftnings og afvænnings forløb i trygge rammer på Behandlingscenter Søby Park. Læs mere om misbrugsbehandling på behandlingscentersoebypark.dk