radon

Hvad er radon – og hvorfor er det farligt?

Hvad er radon – og hvorfor er det farligt?

Radon er en radioaktiv gasart, som er naturligt forekommende i undergrunden, og kan spores lige så naturligt i atmosfæren. Udendørs er radons spredning hurtig, og radon udgør generelt ikke noget sundhedsmæssigt problem i den fri luft.

Den højeste grad af radon eksponering forekommer inden døre, i private boliger, på arbejdspladser og i klasselokaler på skoler. Når radon stiger op fra undergrunden i form af gas som trænger ind gennem eksempelvis revner i fundamentet vil denne blive fanget inden døre. Og så er det at radon går hen og bliver helbredsskadeligt.

Indåndes radon over en længere periode vil risikoen for at udvikle lungekræft øges drastisk. Næst efter rygning er radon den hyppigste årsag til lungekræft. Og i dag har forskerne øje på radon som medvirkende årsag til leukæmi i spædbørn.

Hvordan kan jeg undgå at udsætte mig selv og min familie for større radonmængder?

Hvis du vil minimere risikoen for at udvikle kræft som følge af radon bør du først og fremmest gennemgå husets kælder eller fundament.

Risikoen for radon indtrængen i hjemmet er størst i boliger hvis fundament er placeret direkte på grunden, og hvor der ikke er en kælder til at bøde af for de radon gasser som trænger ind gennem revner og sprækker. Etplans huse er således mere udsatte for radon opsamling.

Der ud over er forekomsten af radon højere i huse i den østlige del af Danmark hvor grundfjeldet ligger tættere på jordens overflade end i den mere sandede grund på den jyske vestkyst. Og derfor bør du være særligt opmærksom på radon niveauerne i din bolig hvis du og familien er bosat i eksempelvis et parcelhus i hovedstadsområdet.

Hos RadonHuset kan du få professionel hjælp til måling af radon niveauer i – og radonsikring af – dit hus. Klik ind på hjemmesiden RadonHuset.dk og læs mere.